Index Servicii Afectiuni Despre noi Contact
Hemoroizi Fisuri anale Supuratii ano-perianale Condilomatoza perianala
Condilomatoza perianala (vegetatiile veneriene)
Este o leziune tegumentara de etiologie virala (virusul papiloma uman) caracterizata prin aparitia periano-genitala de excrescente uneori singulare sau in ciorchine, similare negilor.

Leziunile pot apare atat pe piele cat si pe mucoase si au o transmitere veneriana (transmitere pe cale sexuala). Exista peste 70 serotipuri de virus papiloma. Tipurile 6, 11, 42 sunt asociate frecvent cu condiloamele.

La populatia activa sexual, virusul papiloma infecteaza in jur de 50 % din persoane; o data infectia aparuta, ea cuprinde intreaga regiune anogenitala.

Condilomatoza nu apare decat la o parte din cei infestati, dar o data aparuta, tendinta este relativ rapida de crestere tumorala, leziunile invadand canalul anal, vaginul, colul si perineul si putand capata dimensiuni apreciabile.

Evolueaza cu suprainfectari, secretii fetide, obstructii anogenitale, sangerari si comporta risc ridicat de transformare maligna (cancer de col uterin, vagin si canal anal).

De aici rezulta obligativitatea tratamentului (dupa completarea investigatiilor cu examinare anorectala, colposcopie si test Papanicolau).

Este recomandabil a se practica inainte de tratament o biopsie din leziunile verucoase si teste serologice pentru sifilis, avand in vedere calea de transmitere comuna, cat si similaritatea leziunilor in unele cazuri.