Index Servicii Afectiuni Despre noi Contact
Consult Tratament Colonoscopie Endoscopie Preturi
Consult
Desi majoritatea pacientilor care se prezinta la consultul proctologic si-au stabilit ei insisi diagnosticul de "hemoroizi", afectiune sinonima in acceptiunea publicului larg cu oricare simptomatologie anorectala, aceasta consideratie nu poate fi, desigur, suficienta pentru stabilirea diagnosticului si cu atat mai putin, pentru alegerea tratamentului adecvat.
Numai o analiza judicioasa a istoricului bolii si a simptomatologiei acesteia, coroborata judicios cu examinarea competenta ano-rectala si cu explorarile specifice acestei regiuni poate conduce la un diagnostic exact, premisa esentiala a stabilirii unui tratament corect, capabil sa conduca la vindecare.
Examenul proctologic reprezinta examinarea clinica de specialitate a canalului anal si rectului inferior, conditia de baza a stabilirii unui diagnostic exact. Acesta se compune din mai multe etape obligatorii: inspectia, palparea, examinarea digitala, anuscopia, rectoscopia.
Este esential ca, pe de o parte, avand in vedere benignitatea celor mai multe dintre afectiunile ano-rectale, simptomatologia cu care pacientul se prezinta sa se amelioreze si mai ales sa dispara iar, pe de alta parte, in acelasi timp, sa nu fie omise alte afectiuni, care nu au practic legatura cu cele anale, dar a caror ignorare poate determina pierderea momentului terapeutic util.

In practica, sunt doar cateva simptome pe care le reclama afectiunile anale:

- sangerare;
- durere;
- prezenta unor formatiuni (tumefieri);
- scurgeri;
- prurit (mancarimi);
- manifestari legate de defecatie.


Aceste simptome se intalnesc in proportii variabile in toate afectiunile anale; o parte insemnata din aceste afectiuni reprezinta obiectul activitatii clinicii noastre: boala hemoroidala si complicatiile acesteia, fisura anala, polipii si pseudopolipii hemoroidali, abcesele si fistulele perianale, condilomatoza ano-perianala, dermatitele si excoriatiile perianale, s. a.
In acelasi timp, simptomele atribuite eronat patologiei anale (considerata "banala"), pot ascunde fie debutul, fie chiar pot fi expresia altor boli locale sau loco-regionale de o gravitate certa (este suficient sa amintim numai de cancerul de colon !), a caror nedepistare la timp poate determina pierderea inexorabila a momentului terapeutic util, cu consecinte dintre cele mai regretabile pentru pacient.

Tot simptomele de mai sus se pot datora insa si altor stari patologice care necesita un alt gen de abordare terapeutica, de regula in conditii de spital, a caror recunoastere in urma stabilirii unui diagnostic exact este esentiala pentru a se putea stabili un tratament corect: tumori anale si rectale benigne si maligne, tumori colonice, boli inflamatorii rectale si colonice (Crohn, rectocolita ulcerativa), rectocolite virale, bacteriene, parazitare, ischemice, iatrogene, postiradiere, afectiuni cu transmitere sexuala, malformatii vasculare, ulcer solitar rectal, traumatisme (clisme, termometre, deviatii sexuale), prolaps rectal, endometrioze, parazitoze, etc.
Asa cum este normal, dupa efectuarea consultului urmeaza tratamentul; in consecinta va invitam sa urmati turul virtual al pacientului la sectiunea Tratament a site-ului nostru. Deasemenea puteti vizita si sectiunea Colonoscopie unde veti gasi toate informatiile de care aveti nevoie despre aceasta investigatie.