Index Servicii Afectiuni Despre noi Contact
Consult Tratament Colonoscopie Endoscopie Preturi
Tratament hemoroizi

Principii de tratament

1. Fiind structuri anatomice normale, hemoroizii vor fi tratati numai in cazul in care acestia sunt raspunzatori pentru manifestari clinice.
2. Hemoroizii au un rol esential in continenta, mai ales pentru gaze si fecale lichide; tratamentul trebuie in consecinta sa respecte structurile anatomice cat mai mult posibil.
3. Actualmente, tratamentul chirurgical nu-si mai gaseste locul in terapia maladiei hemoroidale decat in cazurile de esec ale tratamentului medical si instrumental.
4. Scopul tratamentului hemoroizilor este de a influenta mobilizarea hemoroizilor si fragilizarea mucoasei si nu de a indeparta in orice caz si cu orice pret dilatatiile venoase respective.

Metodele de tratament in boala hemoroidala pot fi impartite in medicamentoase, instrumentale (non-chirurgicale) si chirurgicale.

Tratamentul medicamentos este indicat, uneori, in cazul hemoroizilor interni de gradul I sau II, cu manifestari clinice intermitente, la pacientii cu stare generala alterata consecutiv altor afectiuni concomitente si mai ales in tratamentul crizelor tromboflebite in cursul carora tratamentele directe sunt de regula proscrise. Este de fapt un tratament simptomatic, asigurand atenuarea/disparitia simptomelor pe o perioada variabila de timp, putand sa mai amane tratamentul curativ (non-operator sau chirurgical), la care insa tot se va recurge la un moment dat, dat fiind evolutia inexorabilaa bolii. Tratamentul medicamentos nu este deci o metoda curativa, capabila sa vindece.

Scopul tratamentului instrumental este indepartarea celei mai mari parti a maselor hemoroidale, prevenirea recurentelor si mentinerea unor suficiente dilatatii venoase pentru a putea asigura continenta anala perfecta.

Pornind de la o serie de dezavantaje si complicatii ale interventiilor chirurgicale, au fost imaginate un numar important de metode capabile sa atinga aceste deziderate.

Toate aceste metode sunt considerate tratamente non-operatorii si trebuie sa reprezinte optiunea primara de tratament pentru toti hemoroizii de gradul I si II neresponsivi la tratamentul conservator.

Odata cu castigarea experientei, multe cazuri de hemoroizi de gradul III si, ocazional, chiar de gradul IV pot fi de asemenea tratati non-operator.

Toate metodele instrumentale prezinta rate de eficienta similare atunci cand sunt folosite de maini experimentate, alegerea uneia sau alteia dintre metode tinand mai mult de obisnuinta proctologului.

Tehnicile se utilizeaza in general in ambulator, deci fara internare si sunt aplicabile prin intermediul anuscopului.

Scopul nu este, deci, de a distruge hemoroidul, ci repozitionarea acestuia in interiorul canalului anal, prin reducerea sa in dimensiune si atasarea la perete printr-o cicatrice fibroasa, ceea ce va anula prolapsul si implicit stagnarea sangelui, factorii determinanti in boala hemoroidala.

Aceste metode rezolva cauzele simptomelor, hemoroizii reluandu-si rolul lor fiziologic, oferind protectie impotriva agresiunilor mecanice si asigurand continenta de finete a gazelor.

In prezent sunt utilizate:

scleroterapia;
ligatura cu benzi elastice;
fotocoagularea in infrarosu;
crioterapia;
ligatura arteriala hemoroidala;
hemoroidoliza galvanica;
yag laser - fotocoagulare;
diatermocoagularea monopolara;
diatermocoagularea bipolara.

1. Scleroterapia
Procedeul urmareste obtinerea unei cicatrice fibroase printr-o reactie inflamatorie cu mici necroze, indusa de variate substante. Procedeul este aplicabil hemoroizilor de gradul I, discutabil la cei de gradul II si contraindicat la hemoroizii de grad III si IV, la cei asociati cu procese septice de vecinatate (abcese, flegmoane, fistule), in sarcina, in diatezele hemoragice.

2. Ligatura cu benzi elastice (RBL - rubber band ligation)
Procedeul consta in plasarea unei benzi de cauciuc natural la baza mucoasei masei hemoroidale. Necroza tesutului hemoroidal apical apare in cateva ore, incluzand partial vasele ce iriga hemoroidul, ceea ce conduce la reducerea in dimensiuni a masei hemoroidale si, apoi, la inducerea fibrozei care va atasa plexul de straturile profunde. Aceste procedeu a fost introdus acum aproape 40 de ani.

Hemoroizii interni nu au sensibilitate (sau aceasta este foarte redusa), ceea ce inseamna ca acestia pot fi ligaturati in mod obisnuit fara a provoca senzatia de durere. Atunci cand problema este externa, rubber band ligation nu poate fi aplicata. Ligatura cu benzi elastice a eliminat 95 % din interventiile chirurgicale pentru hemoroizi. Dupa ligatura nu sunt necesare restrictii deosebite in dieta sau activitate.

3. Fototermocoagularea in infrarosu
Scleroza este obtinuta prin vindecarea unei arii controlate de coagulare prin caldura produsa de o sonda ce emite radiatie infrarosica (partea calorica a spectrului luminii). Fasciculul de raze infrarosii aplicate pe polul superior al hemoroidului este convertit in caldura in tesutul hemoroidal.
Infraredcoagularea este apropiata de coagularea prin LASER si a fost dezvoltata ca o parte a tehnologiei laser. Actualmente se considera ca infraredcoagularea este astazi mai eficienta decat LASERUL in obtinerea hemostazei vaselor de suprafata. Presiunea mecanica a aplicatorului reduce fluxul sanguin si o energie minimala este suficienta pentru obtinerea hemostazei. Precizia profunzimii necrozei poate fi presetata utilizand un timer care lucreaza la fractiuni de secunda.

Fiind un procedeu neinvaziv, poate fi utilizat fara probleme in timpul sarcinii. Dupa tratament hemoroizii se micsoreaza si se retrag, escara mucoasei epitelizandu-se spontan.

4. Crioterapia
Necroza prin degeratura produsa controlat cu ajutorul unui aplicator la nivelul apexului hemoroidului, ar avea aceleasi consecinte ca si necroza produsa prin caldura. Se utilizeaza nitrogen lichid pentru a congela hemoroidul. Totusi, spre deosebire de necroza prin caldura, profunzimea la care actioneaza necroza prin inghet este controlabila dificil, astfel incat aceasta metoda pare a fi abandonata in prezent, mai ales ca plaga rezultata are tendinta prin modificarile tisulare produse, sa impiedice epitelizarea.

5. Ligatura arteriala hemoroidala (HAL - hemorrhoidal arterial ligation)
Ligatura arteriala hemoroidala ( HAL = hemorrhoidal arterial ligation ) este astazi una din metodele standard de tratament in boala hemoroidala.

Termenul "Artera hemoroidala" se refera la cele 6 ramuri ale arterei hemoroidale interne care vascularizeaza tesutul hemoroidal. Ligatura lor priveaza masele hemoroidale de aportul sanguin arterial, hemoroizii atrofiindu-se in consecinta si disparand.

6. Hemoroidoliza galvanica
Hemoroidoliza (terapia cu curent galvanic) se defineste ca disolutia hemoroizilor (distrugerea lor) prin mijloace chimice si electrice, utilizand un curent electric continuu ce determina reactie chimica la nivelul masei hemoroidale.

Procedeul dureaza in jurul a 10 minute. Curentul galvanic, complet nedureros, este introdus direct in venele patologice: curentul, pozitiv sau negativ, determina o reactie chimica sau termala la nivelul tesuturilor, ceea ce, fie distruge, fie oblitereaza masa hemoroidala.
Este un procedeu simplu si sigur si nu necesita anestezie sau spitalizare, nu lasa sechele si nu determina complicatii severe, asa dupa cum rezulta din studiile efectuate.

7. Yag-laser - fotocoagulare
LASER (Light Amplification by Stimulating the Emission of Radiation) produce coagularea (transformarea unui lichid in masa solida) tesutului hemoroidal. Procesul transforma hemoroidul intr-un vestigiu micsorat si uscat. Metoda detine un control perfect asupra sangerarii, asupra cantitatii de tesut care va fi coagulata si nu produce efecte secundare. Hemoroizii mici sunt vaporizati sau excizati.

Rezultatul excelent functional este acompaniat de un disconfort redus, nu necesita medicatie postinterventie si vindecarea este rapida. Nu necesita spitalizare si nu are risc hemoragic.

Sunt utilizate CO2 LASER pentru hemoroizii externi si YAG LASER, fototerapia, pentru hemoroizii interni.

8. Diatermocoagularea
Diatermia este capabila sa reduca considerabil durerea in boala hemoroidala (mai ales in crize), in cazurile intratabile de nevralgii anale, sfincteralgii si coccinodinii frecvent asociate cu boala hemoroidala. Este, de asemenea, o alternativa in decongestionarea hemoroizilor la lehuze. Se foloseste curent alternativ cu frecventa suficient de inalta incat sa determine raspuns nervos si muscular in momentul traversarii tesuturilor, fara nici un efect celular in afara generarii de caldura. Aceasta caldura este produsa ca rezultat al rezistentei opuse de catre tesut trecerii curentului.