Index Servicii Afectiuni Despre noi Contact
Consult Tratament Colonoscopie Endoscopie Preturi
TRATAMENTUL SUPURATIILOR ANO-PERIANALE

Antibioterapia (administrarea antibioticelor) poate obtine cel mult o cronicizare a fenomenelor inflamatorii, procesul infectios urmandu-si evolutia, intrucat antibioticele nu pot patrunde pana in focarul septic si necrozat in contextul si a persistentei sursei de contaminare septica.

Deci, orice colectia ano-perianala trebuie incizata imediat ce a fost diagnosticata, constituind o urgenta chirurgicala.

In ambulator pot fi abordate o parte a acestor supuratii (abcesele submucoase, abcesele intersfincteriene joase, criptitele si papilitele).

Restul formelor necesita de urgenta internare intr-un serviciu chirurgical, interventia chirurgicale imediate fiind necesara.

In Clinica noastra abordarea acestor colectii septice se face cu ajutorul radiofrecventei, metoda care ofera cel mai bun efect in contextul celui mai mic efect colateral Este necesar apoi pansament zilnic si o toaleta speciala pe care pacientul si-o aplica singur la domiciliu (apa si sapun, unguent cu antibiotic). Nu este necesara in asemenea cazuri internerea bolnavului, acesta putandu-si urma activitatile obisnuite cotidiene

Succesul interventiei consta in recunoasterea si extirparea orificiului intern si respectarea integritatii functionale a aparatului sfincterian. Momentul optim operator este reprezentat de faza de stabilizare a fisurii in afara fenomenelor inflamatorii active, situata in jurul a 5-6 luni de la ultimul episod activ. Interventia necesita o buna cunoastere anatomica a zonei, o riguroasa selectare a cazurilor, rezolvarea orificiului intern in conditiile unei functii sfincteriene anterioare excelente.

Importanta cea mai mare a acestor colectii septice este sa fie recunoscute, atat datorita evolutiei severe pe care o pot urma in cazul neglijarii si temporizarii tratamentului (pana la septicemie !), cat si datorita faptului ca aceste colectii septice pot impiedica vindecarea altor leziuni al caror tratament este in aceste cazuri sortit esecului (fisurile suprainfectate, mariste supurate, fisuri in asociere cu abcese submucoase) si, nu in ultimul rand din cauza ca determina o suferinta clinica importanta(durere !).